1. Bemestingsplan ook voor bedrijven zonder derogatie
Voor derogatiebedrijven is het al langer verplicht om een bemestingsplan op te stellen. Vanaf 2023 geldt dit ook voor niet-derogatiebedrijven, dus ook voor u als tuinder of akkerbouwer. Heeft u geen derogatie? Dan moet u uiterlijk 14 maart uw bemestingsplan opstellen en in uw administratie bewaren.
2. Milieulijst voor Vamil en MIA
Onlangs is de ‘Milieulijst 2025’ gepubliceerd. Investeert u in bedrijfsmiddelen die op de ‘Milieulijst 2025’ staan? Dan kunt u fiscaal voordeel behalen middels Vamil en/of MIA. In de Milieulijst zijn ook ‘Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stallen’ opgenomen.
3. Lagere stikstofexcretie melkkoeien
De stikstofexcretie (uitscheiding stikstof) bij zowel drijfmest als vaste mest is verlaagd bij bijna alle melkproductieniveaus. Houdt u melkkoeien op drijfmest, dan is de verlaging meestal 2-5%. Alleen bij de laagste melkproductieklasse (< 5.625 kg melk) en een lager ureumgehalte stijgt de stikstofexcretie bij drijfmest. Heeft u een systeem met vaste mest, dan is de verlaging zelfs 17-22%.
4. Verlenging ‘vrijstelling bovengronds uitrijden’
De ‘Vrijstellingsregeling voor bovengronds aanwenden van rundveedrijfmest’ is verlengd t/m 2025. Er gelden diverse voorwaarden. Heeft u interesse? Meld u zich dan uiterlijk 28 februari bij RVO.
5. Melden mest waterverdund uitrijden
Als u komend mestseizoen de mest waterverdund op uw klei- en veengrond uit wilt gaan rijden, dan is het van belang dat u dit voor de eerste keer uitrijden meldt bij RVO. Houd rekening met de actuele voorwaarden. Kijk hiervoor op de website van RVO.
Meer weten?
Neem dan contact op met een van onze bedrijfsadviseurs van NUWEA Subsidies. Dat kan via telefoonnummer 0882824000 of per e-mail naar advies@nuweasubsidies.nl.