Binnen het ‘Plan van aanpak mestmarkt’ heeft de voormalige minister (Adema) voorgesteld om bij overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten een afroming van 30% toe te passen. Dit geldt niet bij een overdracht naar een bloed- of aanverwant (tot de 3e graad). Door de voorgestelde wijziging is er in meer situaties sprake van afroming, zoals bij een volledige bedrijfsoverdracht naar derden.

 

Aanleiding: lagere stikstof- en fosfaatplafonds

Voor het jaar 2025 moet Nederland de stikstof- en fosfaatplafonds verder verlagen. Om aan deze plafonds te kunnen voldoen, is het voorstel om bij een overdracht van fosfaatrechten de rechten af te romen met 30% (is nu 10%). Daarnaast is het de bedoeling om ook bij overdrachten van varkens- en pluimveerechten af te romen met 30% (nu geen afroming).

 

Uitzonderingen afroming

De rechten worden, volgens het wetsvoorstel, niet afgeroomd bij een overdracht:

  • Naar bloed- en aanverwanten t/m de 3e graad.
  • Naar een echtgenoot of geregistreerd partner.
  • Van losse rechten door erfopvolging.

 

Afroming bij lease

Bij (ver)lease van fosfaatrechten binnen een kalenderjaar wordt alleen bij de ‘heenlease’ afgeroomd. Het is de bedoeling dat dit ook gaat gelden bij het (ver)leasen van varkens- en pluimveerechten.

Daarnaast is het voorstel om bij jaarlijkse lease van en naar hetzelfde bedrijf maar één keer per vijf jaar af te romen. Dit gaat alleen gelden voor varkens- en pluimveerechten.

De afromingsvrije lease tot maximaal 100 kg blijft gelden, maar nog steeds alleen voor fosfaatrechten.

 

Ook afroming mogelijk bij bedrijfswijziging en volledige bedrijfsoverdracht

In de voorgestelde wetswijziging wordt ook de definitie van een overdracht aangepast. Volgens de nieuwe definitie is er sprake van een overdracht van rechten als de ‘landbouwer’, die het bedrijf voert, wijzigt. Dit heeft tot gevolg dat ook bij een volledige bedrijfsoverdracht (weer) afgeroomd kan worden. Nieuw is ook dat bij wijzigingen binnen het bedrijf, waarbij het KVK-nummer niet wijzigt, een korting opgelegd kan worden.

 

Volledige bedrijfsoverdracht

Op dit moment worden geen fosfaatrechten afgeroomd als een bedrijf volledig wordt overgedragen. Het bedrijf verandert immers niet, waardoor er geen fosfaatrechten overgaan naar een ander bedrijf. Volgens het wetsvoorstel wordt niet meer gekeken naar het bedrijf, maar naar de partijen die het bedrijf voeren (de ‘landbouwer’). Is er tussen de partijen geen sprake van één van bovengenoemde uitzonderingen, dan worden de rechten afgeroomd. Bij een volledige bedrijfsoverdracht van of naar een BV wordt hierdoor altijd afgeroomd.

 

Wijziging binnen het bedrijf (KVK wijzigt niet)

Als de ‘landbouwer’ binnen een bedrijf wijzigt, zullen de rechten worden afgeroomd tenzij bovengenoemde uitzonderingen gelden tussen de ‘oude landbouwer’ en de ‘nieuwe landbouwer’. Dit geldt ook als het KVK-nummer gelijk blijft. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook afgeroomd kan worden bij een wijziging van de rechtsvorm, een wijziging van de samenstelling van een rechtsvorm en bij een wijziging van directe of indirecte zeggenschap in het bedrijf.

 

Waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025

Het wetsvoorstel moet nog in de Tweede Kamer worden ingediend en behandeld. Mogelijk brengt onze nieuwe minister, nog wijzigingen aan. Echter gezien de verplichte verlaging van de productieplafonds zal een forse korting niet te voorkomen zijn. De verwachting is daarom dat de afroming bij overdrachten vanaf 1 januari 2025 wordt toegepast.

 

Let op!

Krijgt u te maken met een bedrijfswijziging waarbij de toekomstige afroming kan spelen? Overleg dan met uw adviseur of u nu al bepaalde zaken moet regelen om de afroming te voorkomen.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze NUWEA bedrijfseconomisch adviseurs. Dat kan via telefoonnummer 0882824000. Of stuur een e-mail naar advies@nuweasubsidies.nl. Wij helpen u graag verder.