De afgelopen weken is er extreem veel regen gevallen. Dit kan voor u naast de gewasschade ook gevolgen hebben voor de uitvoering van de eco-activiteiten.

Met de Gecombineerde opgave heeft u uw hoofdteelt doorgegeven aan RVO. Dit is het gewas dat het langst aanwezig is van 15 mei t/m 15 juli. Mocht u door de natte  weersomstandigheden een andere hoofdteelt zijn gaan telen, dan bent u verplicht het gewas te wijzigen in de GO en deze opnieuw in te dienen.

 

Aanpassen hoofdteelt heeft misschien gevolgen voor eco-regeling

Het aanpassen van de hoofdteelt kan gevolgen hebben voor de eco-regeling. RVO heeft aangegeven dat er geen wijzigingen aan eco-activiteiten kunnen worden doorgevoerd na 17 mei. Als u een andere hoofdteelt gaat doorgeven is het advies om evengoed de daar bijhorende eco-activiteit door te geven en hierna een melding van overmacht in te dienen. Wat hierbij belangrijk is, is dat u nog wel aan de voorwaarden van de eco-activiteit kunt voldoen.

Geef hierbij goed aan dat het door de natte weersomstandigheden pas na 17 mei duidelijk is geworden dat u noodgedwongen een ander gewas moest zaaien/planten en dat u hierdoor de eco-activiteit niet tijdig hebt kunnen invullen.

 

Soms beter om GO niet aan te passen

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om de eco-activiteit en het oorspronkelijke gewas te laten staan in de Gecombineerde opgave. Bijvoorbeeld als u de punten van die eco-activiteit nodig heeft om een bepaalde klasse in de eco-regeling te behalen. En als u kunt aantonen dat u de intentie had de eco-activiteit uit te voeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vroeg aardappelras die u ook tijdig geplant heeft en waar u de eco-activiteit vroeg rooien voor heeft ingevuld. In dit geval heeft u wel al de moeite gedaan om het gewas vroeg te kunnen rooien.

Geef dan in de melding van overmacht aan dat de aardappeloogst mislukt is door de natte weersomstandigheden, maar dat u wel de intentie had vroeg te rooien (vroeg ras, vroeg geplant). Geef in dit geval in de melding wel aan dat er op dit moment een ander gewas op het perceel staat dan in de opgave is aangegeven.

Het is bij de melding van overmacht belangrijk dat u in de GO de gewassen en de eco-activiteiten opgeeft waar u ook daadwerkelijk de melding van overmacht op wilt doen!

 

Melding overmacht altijd binnen 15 werkdagen doorgeven!

Verder moet de melding van overmacht binnen 15 werkdagen na het niet kunnen voldoen aan de regelgeving binnen zijn bij RVO. Of u moet een goed argument hebben waarom de melding niet binnen 15 werkdagen is gedaan.

 

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met een van onze NUWEA bedrijfseconomisch adviseurs. Dat kan via telefoonnummer 0882824000. Of stuur een e-mail naar advies@nuweasubsidies.nl. Wij helpen u graag verder.